Tips til årsoppgjør for holdingselskap

Fristene for skattemelding og årsregnskap nærmer seg, og som regnskapsfører for holdingselskaper har vi laget en liste med tips som vi mener kan forenkle årsoppgjørsprosessen. Tipsene er like relevante uansett om du velger å bruke regnskapsfører eller ikke.

10.04.2025
Axel Dammann

Husk å få med alle holdingselskapets hendelser

Alle transaksjoner og regnskapsmessige disposisjoner skal tas med i selskapets regnskap. For holdingselskaper som ofte bare ajourfører regnskapene noen få ganger i året, kan det være lett å glemme enkelte hendelser. I Holdingservice ser vi ofte at kunder glemmer å gi oss informasjon om transaksjoner og disposisjoner som ikke direkte har ført til penger inn eller ut fra bankkontoen. Eksempler på dette kan være: 

  • Private utlegg - når eiere eller styremedlemmer betaler på vegne av holdingselskapet.
  • Renter som er påløpt, men ikke betalt.
  • Aksjekjøp eller aksjesalg med utsatt betaling.
  • Konvertering av tegningsretter, SLIPs eller konvertible lån.
  • Nedskrivninger av unoterte aksjer.

Hvis hendelser utelates fra regnskapene kan selskapet både gå glipp av skattefradrag eller få ilagt tilleggsskatt og bøter. 

Vurder om investeringer er innenfor eller utenfor fritaksmetoden

Fritaksmetoden innebærer at de fleste av holdingselskapets fonds- og aksjegevinster i tillegg til mottak at utbytter er fritatt for skatt. Fritaksmetoden gjelder imidlertid ikke for alle gevinster og utbytter, og for eksempel er ikke børsnoterte selskaper i USA omfattet. Om et selskap er innenfor eller utenfor fritaksmetoden er avhengig av hvor selskapet er “hjemmehørende”, og ofte er det nødvendig å vurdere hvert enkelt selskap for å bestemme om dette er omfattet av fritaksmetoden eller ikke.  Vurderingen av hvorvidt en investering er innenfor eller utenfor er naturlig nok svært viktig i et holdingselskap, fordi feil kan føre til for mye beregnet skatt og/eller tilleggsskatt. 

Vi har skrevet mer om fritaksmetoden i vår skatteartikkel.

Lever innen fristen (eller søk om utsettelse hvis du må)

Fristen for å levere skattemelding er 30. mai. Hvis selskapet ikke leverer skattemeldingen innen fristen blir selskapet ilagt tvangsgebyr på kr 657 frem til selskapet leverer. Maksbeløpet holdingselskapet kan bli ilagt ved manglende levering av skattemelding er kr 65 7000. Hvis selskapet ikke leverer skattemeldingen vil til slutt Skatteetaten også fastsette selskapets inntekt og formue ved skjønn. Ved skjønnsfastsetting illeges det tilleggsskatt. 

Hvis holdingselskapet ditt har problemer med å nå leveringsfristen for levering av skattemeldingen er det mulig å søke om 1 måneds utsettelse. 

Selskapets frist for å fastsette årsregnskapet er 30. juni. Fastsettelse av årsregnskapet betyr at holdingselskapets generalforsamling vedtar at regnskapet er årets offisielle regnskap. Årsregnskapet skal deretter sendes til Regnskapsregisteret innen 31. juli. På samme måte som for skattemeldingen påløper det forsinkelsesgebyr hvis årsregnskapet ikke leveres innen fristen. Ved manglende levering vil holdingselskapet til slutt bli tvangsoppløst. 

Få tak i formuesverdien av selskapets investeringer

Holdingselskapet må oppgi formuesverdi av egne investeringer i skattemeldingen. Børsnoterte aksjer skal ha formuesverdi lik aksjens kursverdi, men for unoterte aksjer er det mer komplisert å finne riktig formuesverdi. 

Selskaper som ikke er notert på børs må selv sende beregnet formuesverdi til sine aksjonærer, og ofte er ikke formuesverdien klar før utover våren. Et tips er å ta kontakt med selskapet direkte for å få tilsendt formuesverdien så fort denne er klar. I mange tilfeller kan selskapet også gi aksjonærene sine en estimert formuesverdi som kan brukes om endelig formuesverdi blir klar sent på våren. 

Husk også at selskaper notert på Euronext Growth ikke regnes som børsnotert, så for disse selskapene kan heller ikke formuesverdi settes til kursverdi.

Kom i gang

Få svar på om du kan bli kunde hos Holdingservice

Bruk knappen nedenfor for umiddelbart å få svar på om du kan bli kunde hos oss